U GEBRUIKT EEN VEROUDERDE BROWSER

U staat op het punt de website Eureka te bezoeken, een bijzonder samenwerkingsverband van Eindhovens Dagblad, Omroep Brabant en Studio040 rond het thema uitvinden en innoveren in Brabant. U maakt gebruik van een verouderde browser die de website niet ondersteunt.

Werk uw browser bij
Om deze website te kunnen bekijken, werkt u uw browser bij naar Internet Explorer 9 of kiest u voor een alternatieve browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox.

Onze excuses voor het ongemak.
 
Speciaal voor jonge uitvinders

EUREKA-PITCH, DE UITVINDING VAN DE TOEKOMST

 Genomineerde jonge uitvinders zijn bekend: wat wordt het beste idee van de toekomst?
De genomineerden voor het 'beste idee van de toekomst' zijn bekend. De jury van de ideeënwedstrijd voor jonge Brabantse uitvinders heeft in de leeftijdscategorie 13-18 jaar drie teams aangewezen: Eva Smeenk en Sophie Lubse, Team NXT Generation en Ruben Dillen en Jaap van Haren.
 De drie duo's mogen hun idee op zondag 18 mei toelichten tijdens een 'pitch' (product-presentatie) voor de jury. Dat gebeurt op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), onderdeel van de publieksdag van de universiteit. De pitch is van 11.00 tot 12.00 uur in het auditorium van de TU/e en is vrij toegankelijk.
 De jury bestaat uit TU/e-voorzitter Jan Mengelers (voorzitter), Marius Trouwborst (Philips), Ad van Berlo (Brainport Industries), Mark van Bergen (ED) en Elphi Nelissen (TU/e). De presentatie is in handen van Cindy de Koning (Omroep Brabant).
 Categorie 8-12 jaar
Daags erna vindt in De Ontdekfabriek in Eindhoven de finale plaats in de categorie basisschoolleerlingen, mede mogelijk gemaakt door De Ontdekfabriek. Ook hiervoor zijn de tien genomineerden inmiddels bekend.
 De Eureka-pitch is een uitvindwedstrijd voor jonge uitvinders en is een initiatief van de TU/e, Eindhovens Dagblad, Omroep Brabant en Studio040.
 Video over de uitvindwedstrijd (inzenden is niet meer mogelijk)
 Wat kun je winnen?
Natuurlijk ontvang je als genomineerde publiciteit in de Brabantse media en worden alle inzenders vermeld op deze website. Bovendien heeft Philips een fantastisch prijzenpakket samengesteld en kan de winnaar samen met zijn/haar klas een hele dag speciale colleges en workshops komen volgen op de TU/e.
 
 
 
 
^ top

GLOW IN THE DARK-MASCARA

Eva Smeenk uit Veldhoven bedacht samen met Sophie Lubse en Lynn Richie 'Glow in the dark mascara', voor lichtgevende wimpers bij blacklight. Compleet met lichtje in het buisje om de mascara in het donker niet kwijt te raken.
 
 
 
^ top

SUN PHONE

Haar dorpsgenoot Ruben Dillen stuurde samen met Jaap van Haren een plan in voor de 'Sun Phone', een oplaadhoesje voor mobiele telefoons. Op de achterkant van het hoesje zitten zonnecellen, binnenin een accu die ervoor zorgt dat de telefoon wordt opgeladen als deze in het hoesje wordt gestoken.
 
 
 
^ top

ACCU-CARROUSEL

Het derde idee draait ook rond opgeslagen duurzame energie. Eindhovenaar Tristan van den Hoek bedacht samen met Zoë van der Cammen en Faye van Wijngaarden de 'accu-carrousel'. Samen noemen ze zich Team NXT Generation. Het idee is gebouwd rond accu's die tijdens het fietsen worden opgeladen op de bagagedrager en op hun bestemming samen één grote energiebron vormen om bijvoorbeeld het licht te laten branden.