U GEBRUIKT EEN VEROUDERDE BROWSER

U staat op het punt de website Eureka te bezoeken, een bijzonder samenwerkingsverband van Eindhovens Dagblad, Omroep Brabant en Studio040 rond het thema uitvinden en innoveren in Brabant. U maakt gebruik van een verouderde browser die de website niet ondersteunt.

Werk uw browser bij
Om deze website te kunnen bekijken, werkt u uw browser bij naar Internet Explorer 9 of kiest u voor een alternatieve browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox.

Onze excuses voor het ongemak.
 
1936-1940

PHILISHAVE ONDERSCHEIDT ZICH MET ROTERENDE KOP

• 1936Gilles Holst introduceert het Philips Technisch Tijdschrift, waarin onderzoekers van Philips hun resultaten publiceren.
• 1938Voor het eerst wordt het bekende Philips-logo gebruikt, het schild-embleem met de naam van de onderneming en de cirkel met sterren (de ether) en (radio)golven.
• 1939Introductie van de Philishave: het eerste scheerapparaat met een roterende kop.
 
 
 
^ top
 

PHILISHAVE: DE TRIOMFTOCHT VAN EEN 'EITJE'

'Een interessant artikel, bovendien een echte Philipsvinding, waarmee ik veel te maken heb gehad, was het droogscheerapparaat, de philishave. Het was niet zozeer een uitvloeisel van onze laboratoriumactiviteit, het kwam eigenlijk uit de koker van het ontwikkellaboratorium van de radiotoestellen. Ik vermoed, dat niemand van onze mensen die met dat ding aan het stoeien waren, er enig idee van heeft gehad wat voor een wereldschlager dat zou worden.'
Aldus Frits Philips in het boek '45 Jaar met Philips'. Hij schreef de naam van het apparaat nog zonder hoofdletter. En een 'wereldschlager' werd het, die Philishave. In de fabrieken in Drachten en China werd in 2007 het half miljardste exemplaar gevierd, zij het niet meer als Philishave – die naam is onlangs uit de handel genomen – maar gewoon als een scheerapparaat van Philips.
 
 
Droogscheertoestel
Frits Philips zelf was van meet af aan enthousiast over het nieuwerwetse ding, waarvan de eerste zes exemplaren – toen nog met slechts één scheerkop en onder de naam 'Philips electrisch droogscheertoestel' – in maart 1939 op de Voorjaarsbeurs in Utrecht gepresenteerd werden. In een interview vertelde Frits eens dat hij in de meidagen van 1940, toen een Philipskonvooi hopeloos was vastgelopen voor de Moerdijkbrug, hij 's anderendaags tijdens het scheren een versje bedacht met de opbeurende tekst 'Al gaat de oorlog nog zo scheef/ Wij scheren ons met Philishave'. Toen hij in 1943 als gijzelaar in Haaren zat, heeft een medegevangene speciaal voor hem een stopcontact naast de spiegel aangelegd, zodat Frits zich kon scheren met het proefmodel met twee scheerkoppen dat hij uit Eindhoven had meegebracht.
Een andere anecdote wil dat de vader van Frits, de oude Anton Philips, in het begin lang niet zo enthousiast was als zijn zoon. 'Wat moeten we met zo'n kappersgeval', moet hij gemopperd hebben toen het idee eind jaren dertig op tafel kwam. En diens al even sceptische troonopvolger, schoonzoon Frans Otten, ging pas overstag toen hij zijn ene wang had laten scheren met het prototype van de Philishave en zijn andere met het beste apparaat dat ze op de Amerikaanse markt hadden kunnen vinden. Pas enkele dagen voor de bewuste Voorjaarsbeurs in Utrecht gaf hij zijn goedkeuring voor het in productie nemen van het droogscheertoestel.
 
 
Horowitz: een briljant ingenieur
De uitvinding van de Philishave had alles te maken met de ontwikkelingen op het wereldtoneel. De crisisjaren hadden ook Europa ondergedompeld in misère en ook de markt voor radiotoestellen was ingezakt. Philips zag zich gedwongen uit te zien naar alternatieven om de productie zo goed mogelijk op gang te houden. Een van de eigen mensen, Lopez Cardoso, werd naar Amerika gestuurd om daar eens rond te neuzen naar wat er ginder zoal voor electronisch kleingoed op de markt was. Hij kwam terug met een koffer vol scheerapparaten. Het spul belandde in handen van Alexandre Horowitz.
Horowitz was een briljant werktuigbouwkundig en elektrotechnisch ingenieur die door Anton Philips in 1929 was binnengehaald voor de researchafdeling van de radiofabriek. De man zou gedurende zijn arbeidzame leven in totaal meer dan 130 patenten op zijn naam brengen. Hij stond onder andere aan de wieg van een nieuwe draaischakelaar voor de radio, was betrokken bij de ontwikkeling van de knijpkat en na de oorlog bij de uitvinding van de spitmachine, het pientere pookje van DAF en een machine voor de fabricage van wattenstokjes. Om maar wat te noemen. Na de oorlog werd hij ook mede-eigenaar van de NV Polynorm die o.a. in de Eindhovense wijk Lievendaal in opdracht van Philips een paar honderd montagewoningen bouwde.
De Amerikaanse scheerapparaten nu die Horowitz in handen kreeg, waren uitgerust met een langwerpig roostertje waarin heen en weer gaande mesjes zaten. Zonder het pleisterdoosje onder handbereik, kon je je er maar beter niet aan wagen, concludeerde Horowitz na enkele proefnemingen. Toch vermoedde hij - zowat als enige binnen het concern - grootse mogelijkheden. Het ei van Columbus werd een rond roostertje waaronder drie bronzen beiteltjes met een snelheid van 10.000 toeren per minuut ronddraaiden.
Toen hij zijn eerste prototype presenteerde kreeg Horowitz echter op zijn donder omdat hij het budget voor de ontwikkelingskosten – vijfduizend gulden – overschreden had met maar liefst tweeduizend gulden...

'Uw Baard Is Er Weg Van'
Met de kreet 'Philishave: Uw Baard Is Er Weg Van' werd na de oorlog de verkoop van het éénkops staafmodel aangezwengeld. De grote doorbraak kwam echter pas goed op gang toen in 1951 het tweekoppige 'eitje' in productie werd genomen, een absolute tophit, niet alleen in ons land, maar ook in Frankrijk (waar begin jaren vijftig driekwart van alle verkochte apparaten een Philishave was) en in de Verenigde Staten, waar de ivoorkleurige droogscheerder werd verkocht onder de naam Norelco Speedshaver.
Het was het begin van een wereldwijde triomftocht die tot ontwikkelingen leidde als de Ladyshave, de Cool Skin (met scheutjes Nivea for Men), de waterdichte Philishave Aquagenic Sensotec die onder de kraan kan worden schoongespoeld en de Philishave Smart Touch-XL (HQ9020/A). Die laatste was overigens alleen voor de leden van de Philishave Verzamelaars Club. Standbeeldje voor Horowitz?
 

^ top