U GEBRUIKT EEN VEROUDERDE BROWSER

U staat op het punt de website Eureka te bezoeken, een bijzonder samenwerkingsverband van Eindhovens Dagblad, Omroep Brabant en Studio040 rond het thema uitvinden en innoveren in Brabant. U maakt gebruik van een verouderde browser die de website niet ondersteunt.

Werk uw browser bij
Om deze website te kunnen bekijken, werkt u uw browser bij naar Internet Explorer 9 of kiest u voor een alternatieve browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox.

Onze excuses voor het ongemak.
 
1971-1975

VCR: DE EERSTE VIDEO CASSETTE RECORDER

• 1971De eerste Video Cassette Recorder (VCR) voor thuisgebruik komt op de markt. Later gevolgd door de V2000, een superieur systeem dat de slag verliest van het Japanse VHS.
• 1974Philips heeft 350 fabrieken, verspreid over meer dan veertig landen, en is actief in licht, defensiesystemen, machines, glas, computers, semiconductors, componenten, telecommunicatie, consumenten-elektronica, medische systemen, huishoudelijke apparaten en in de muziek- en farmaceutische industrie. Het aantal mensen op de loonlijst bereikt een top van 412.000.
• 1974Philips levert een bijdrage aan de ontwikkeling van de eerste Nederlandse ruimtesatelliet, de ANS (Astronomische Nederlandse Satelliet), die ontworpen is voor onderzoek naar stralingsbronnen - met name röntgen - in de ruimte.
• 1975Na goedkeuring van de regering-in-ballingschap en met instemming van het militair gezag in het bevrijde zuiden werd op 26 februari 1945 de stichting Tijdelijke Academie in Eindhoven opgericht.
 
 
 
^ top

DE VIDEORECORDER N1500, 1971

De volgende bijdrage is afkomstig van Philips Company Archives

 

VIDEORECORDER V2020, V2000 SYSTEEM, CIRCA 1979

De volgende bijdrage is afkomstig van Philips Company Archives

 

^ top
 
 
^ top
 

CAFé WAS NA DE OORLOG EVEN COLLEGEZAAL

Hendrik Casimir was in 1945 rector 'non-magnificus' van de Tijdelijke Academie in Eindhoven.
 
 
Docenten gaven college in kroegen, kerken, leegstaande winkels en werkplaatsen. Studenten werden ingeschreven in het bovenzaaltje van café Het Rozenknopje in Eindhoven. Dat gebeurde door de rector zelf, Hendrik Casimir. Geen rector-magnificus, 'eerder non-magnificus', zoals hij zelf schreef in zijn autobiografie, 'want pracht en praal kwam er niet aan te pas'.
Eindhoven was bevrijd op 18 september 1944. Terwijl de noordelijke helft van het land nog bezet was, hervatte in het zuiden het normale leven zijn gang, ook op het NatLab van Philips.
Studenten die ondergedoken hadden gezeten stonden te popelen om hun studie weer op te pakken of om eraan te beginnen. Philips zat verlegen om goed opgeleide krachten. Studies techniek en natuur- en wiskunde waren er echter alleen aan de universiteiten boven de rivieren en die waren door de bezetter gesloten.

Ballingschap
Enkele onderzoekers van het NatLab – onder wie Casimir en Balthazar van der Pol – namen het initiatief om de Tijdelijke Academie op te richten. Een officieel verzoek werd ingediend bij de regering in ballingschap die nog in Londen verbleef.
Na goedkeuring van de regering en met instemming van het militair gezag in het bevrijde zuiden werd op 26 februari 1945 de stichting Tijdelijke Academie in Eindhoven opgericht. Van der Pol werd voorzitter en Casimir rector.
Eindhoven kreeg daarmee een heuse universiteit. Het onderwijs stond er op hoog niveau ondanks de gebrekkige omstandigheden. De colleges werden verspreid over meer dan twintig plaatsen in de stad gegeven, meestal door wetenschappers van het NatLab van Philips.
De examens waren rechtsgeldig. Behalve een technische en een wis- en natuurkundige faculteit had de tijdelijke universiteit een medische, een theologische en een landbouwfaculteit.
Er meldden zich duizend studenten, van wie er zich zeshonderd daadwerkelijk inschreven. Studenten die in 1943 de loyaliteitsverklaring hadden getekend die de bezetter eiste, werden geweigerd. Een uitzondering werd gemaakt voor studenten die de verklaring wel hadden getekend, maar niet verder waren gegaan met hun studie.

Psychologisch belang
Nadat heel Nederland bevrijd was bleef de Tijdelijke Academie nog enkele maanden bestaan. Pas toen de normale universiteiten weer open waren en de colleges hadden hervat, werd de nooduniversiteit op 20 december 1945 opgeheven. Eindhoven was even universiteitsstad geweest. De Tijdelijke Academie voorzag na de bevrijding van Zuid-Nederland in een behoefte. Zij bood veel jongeren de gelegenheid om hun studie-achterstand enigszins te beperken, maar nog belangrijker was misschien wel de psychologische betekenis als bevestiging van de bevrijding. En van een nieuw perspectief, dat ruim tien jaar later (1956) ruimte gaf voor de oprichting van die permanente universiteit, de TU/e.
 

^ top