U GEBRUIKT EEN VEROUDERDE BROWSER

U staat op het punt de website Eureka te bezoeken, een bijzonder samenwerkingsverband van Eindhovens Dagblad, Omroep Brabant en Studio040 rond het thema uitvinden en innoveren in Brabant. U maakt gebruik van een verouderde browser die de website niet ondersteunt.

Werk uw browser bij
Om deze website te kunnen bekijken, werkt u uw browser bij naar Internet Explorer 9 of kiest u voor een alternatieve browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox.

Onze excuses voor het ongemak.
 
De uitvinding uit 100 jaar Natlab/Research

VERKIEZING PHILIPS-UITVINDING VAN DE EEUW

De CD is de Philips-uitvinding van de eeuw. Dat werd woensdagavond 21 januari 2015 bekendgemaakt tijdens de slotavond van Eureka, 100 jaar Philips Research in het Philips Museum.

De volgende afbeelding is afkomstig van Philips Company ArchivesPhilips-uitvinding van de Eeuw
Onderdeel van de slotavond was de bekendmaking van de Philips-uitvinding van de eeuw. Behalve de CD waren ook vindingen als de Philishave, de LOCOS-techniek, het cassettebandje en de Lumiramic-technologie genomineerd. Via deze website kon het publiek een stem uitbrengen en maakte daarmee kans op 2 toegangsbewijzen voor het Philips Museum in Eindhoven. De meeste stemmen gingen naar de Compact Disc.

Winnaars van de toegangsbewijzen
Uit alle deelnemers die stemden op de Philips-uitvinding van de eeuw heeft het ED vijf winnaars gekozen. Zij ontvangen ieder 2 toegangsbewijzen voor het Philips Museum in Eindhoven. De winnaars zijn:

Arie Blokland uit Waalre. Hij stemde op de LED-lamp: "Vanuit een 'lichtachtergrond' die eeuwenoude gloeilamp, die in feite een slechte kachel is die ook nog licht geeft, verdrongen door een lichtbron die doet wat die moet doen: licht geven. Energieverbruik in de problematiek van 'global warming' is een issue, dus generaties na ons zullen begrijpen waarom deze vinding als een echte stap voorwaarts is te beschouwen."

G. van der Leij uit Heeze stemde op de Philishave: "Een hulpmiddel zo perfect gemaakt dat het na 75 jaar nog steeds toonaangevend over de hele wereld gebruikers kent. Bovendien blijft het een innoverend product waarin de nieuwste technische ontwikkelingen steeds weer verwerkt worden. Een scheerapparaat dat altijd voldoet vanaf het eenvoudigste model tot het meest geavanceerde model. Blijft zich steeds opnieuw uitvinden!"

Rick van den Heuvel uit Bakel gaf zijn stem aan het 3D roterend röntgensysteem: "Ten eerste heeft dit apparaat de meeste levens gered. Ten tweede zijn we door dit apparaat veel kennis rijker geworden."

Marjan van Ganzenwinkel uit Eindhoven stemde op het cassettebandje: "Het cassettebandje was voor mij als kind en als beginnend muzikant een bron van oneindige mogelijkheden om mee te spelen. Je kon er uren mee opnemen van de radio, de top 40 en de beroemde mixen van Ben Liebrand en je kon er zelf geluid mee opnemen via microfoon. Eindeloos opnieuw over oude opnamen 'recorden'. Je kon er zelf mee mixen. En je eigen bandjes mee maken, voor je (eerste) liefde (zgn. mixtape). Voor je spreekbeurten. Mijn vader die op de radio kwam opnemen (dat bandje draaien we nog steeds in mijn vaders auto!) Langzaamaan mijn eerste liedjes zelf ingezongen en ook over de gene van terughoren van je eigen stem heen gekomen. Mijn liefde voor muziek is niet alleen door mijn ouders en muzieklessen gegroeid, maar zeker ook met deze briljante geluidsdrager! Philips, bedankt voor de enorme verrijking van mijn (muzikale) opvoeding!"

Hans Verbael uit Helmond koos voor de CD: "De CD maakte het mogelijk om grote hoeveelheden data beschikbaar te maken en zorgde voor mogelijkheden zoals efficiënte muziek verkoop, navigatie mogelijkheden, data back-ups, data-storage in mobiele middelen, films in hoge kwaliteit. Dank aan de CD waardoor data efficiency een enorme vlucht heeft genomen en aan de vooravond stond van nieuwe toepassingen door verdere ontwikkelingen."

De winnaars krijgen persoonlijk bericht van het Eindhovens Dagblad.
Welke uitvinding is het belangrijkst?
De verkiezing markeert het einde van het 100ste bestaansjaar van Philips Research, de opvolger van het Natlab. Hieronder worden de 22 geselecteerde uitvindingen gepresenteerd in woord en beeld.

Klik hier en bekijk op welke 5 uitvindingen het meest gestemd is
 
1. CD
 
31%
 
2. Philishave
 
13%
 
3. Cassettebandje
 
9%
 
4. Live tv
 
9%
 
5. LED
 
6%
 
 
^ top

SELECTIE VAN 22 GROOTSTE UITVINDINGEN

 
1915: ARGA-LAMP
Gloeilamp gevuld met edelgas argon waardoor de gloeidraad langer meegaat en minder roetvorming optreedt.
1923: MINIWATT
Energiezuinige radiobuis. Met minder energie wordt meer uitgangsvermogen mogelijk waardoor radio voor het eerst niet alleen met koptelefoon maar ook via de luidspreker te beluisteren is.
1926: PENTODE
Radiobuis met vijf elektrodes in plaats van de gebruikelijke drie, waarmee een betere ontvangst mogelijk is. In enkele jaren groeit Philips uit tot grootste fabrikant van radiobuizen en radiotoestellen ter wereld.
1927: METALIX
Draagbaar röntgenapparaat. Het concern verwerft een sterke positie met 'veilige' röntgenbuizen dankzij een octrooi op een sterke van glas en metaal.
1930: VAN ARKEL-DE BOER-PROCES
Chemisch proces van A.E. van Arkel en J.H. de Boer voor het zuiveren van metalen als titanium, zirkonium en hafnium. Als voorbeeld van belangrijk materialenonderzoek met voorbeelden van toepassingen.
1931: PHILORA
Onderzoek naar nieuwe lichtbronnen op basis van gasontlading en fluorescentie resulteert in een lage druk natriumgasontladingslamp voor wegen, havens en rangeerterreinen.
1939: PHILISHAVE
Mobiel scheerapparaat, uitgevonden door Alexandre Horowitz. Niet in het Natlab maar in de ontwikkelingsafdeling van de radiofabriek.
1945: ULTRAPHIL
Infrarode lamp voor de verlichting van spierpijn met diep doordringende warmte.
1948: LIVE TV
Eerste rechtstreekse televisie-uitzending in Nederland. Begin van experiment in regio Eindhoven.
1957: RöNTGEN OP TV-MONITOR
De mogelijkheid om röntgenbeeld op een monitor weer te geven verschaft radiologen meer bewegingsvrijheid en zorgt ervoor dat de beelden voor meer mensen tegelijk zichtbaar zijn.
1960: PLUMBICON
Philips bereikt een doorbraak in de cameratechniek met de opnamebuis Plumbicon, een van de belangrijkste naoorlogse ontwikkelingen.
1960: CASSETTEBANDJE
De compact cassette (uit Hasselt) wordt wereldstandaard. De basis daarvoor wordt in de jaren vijftig in het Natlab gelegd met onderzoek naar magnetische materialen (Ferroxdure, Ferroxcube).
1967: LOCOS
Scheikundige Else Kooi ontwikkelt LOCal Oxidation of Silicon, een grensverleggende techniek voor de fabricage van halfgeleiders. Een van de belangrijkste naoorlogse ontwikkelingen uit het Natlab.
1971: VCR, V2000
De eerste Video Cassette Recorder (VCR) voor thuisgebruik komt op de markt. Later gevolgd door de V2000: een superieur systeem dat echter de slag verliest van het Japanse VHS.
1980: SPAARLAMP
Philips start als eerste met massaproductie van energiebesparende compacte fluorescentielamp met schroeffitting.
1982: CD
De compact disc wordt voorafgegaan door de beeldplaat en gevolgd door de CD-i, Blue Ray etc. De cd blaast de muziekindustrie nieuw leven in en wordt een nieuwe standaard voor de opslag van gegevens.
1998: 3D ROTEREND RöNTGENSYSTEEM
In het Philips Natlab wordt de mogelijkheid ontdekt om 3D röntgenbeelden te maken met een C-vormige arm die 180 graden om de patiënt heen beweegt.
2001: SENSEO
Koffiezetsysteem in samenwerking met Douwe Egberts.
2004: AMBILIGHT-TV
Een televisietoestel met lichteffecten die corresponderen met de beelden.
2007: LED
Ontwikkeling van Lumiramic, een grensverleggende technologie (samen met partners) voor energiezuinige LED's. De LED-lamp van Philips is volgens TIME Magazine een van de beste uitvindingen van 2009.
2011: AIRFLOSS
Tanden flossen met microdruppeltechnologie.
2013: ALLURA CLARITY
Verbeterd röntgensysteem waarmee artsen ingrepen kunnen uitvoeren met hoogwaardige beelden bij lage stralingsdoses.